Geçtiğimiz günlerde Brezilyalı arkadaşım Michelle Diniz ile internet üzerinden kısa bir sohbet etmiştik, sohbet sırasında bana Brezilya mutfağını anlatmasını istedim, kendisinin yemek ile arası çok iyi olmasada bana kültürlerinden epey bahsetti. Çok farklılaşmış bir yemek kültürleri var, Afrikalılardan Baharatı, Portekizlilerden zeytin yağı ve balığı almışlar(resmi dilleride zaten Portekizce)
Yoğun olarak Afrikalıların yemek kültürü etkisinde olan Brezilya mutfağında Afrika usulüne göre olan yemekler tüm mevcut malzemelere “Hindistan cevizi yağı” ve “Palmiye yağı” eklenmesi ile hazırlanır.
Un olarak manyok adı verilen bir un çeşidini kullanırlar.
Deniz mahsullerinin de çok kullanıldığı ülkede sığır ve tavuk eti de çok tüketilir.
Ülke genelindeki lokantalarda hazırlanan yemeklerin çoğunda domuz yağı kullanılmaz. Yemeklerde Hindistan cevizi suyunun yanında envai çeşit tropikal meyvelerin suları ve et yemeklerinin yanında genellikle fasulye ve pirinçten yapılmış soslar ve garnitürler ikram edilir.
Brezilya’nın en ünlü yemekleri ise şöyle;
Feijoada çok meşhurdur: Siyah kuru fasulye, tuzlanmış dana eti ile birlikte pişirilir ve genellikle beyaz pilav ve kavrulmuş manyok unu ile birlikte servis edilir.
Casquinha de Siri :Büyük bir istiridye kabuğunun içerisine balık, yengeç, ıstakoz, karides etleri ile patates püresi karıştırılarak konulur ve üzerine peynir serpildikten sonra fırında pişirilir. Genelde sıcakta kumsal kenarlarındaki lokantalarda servis edilir.
Vatapa: Karides ve balık parçalarının palmiye yağı ve ekmekle karıştırılması ile hazırlanır. Pirinç ile birlikte servisi yapılır.
Caruru - Kızartılmış karides. Kırmızı biber sosuyla birlikte servis yapılır.
Tacaca - Kurutulmuş karides, semizotu ve sarmısakla hazırlanan sarı renkli ve kıvamlı bir çorbadır.
Ayrıca Brezilya uslulü pişirlen kepaplar ve kebapçılar çok meşhur olup İngiltere gibi bir çok Avrupa ülkesinde özel Brezilya kebaplarını sunan restoranlar son yıllarda yaygınlaşmıştır.
Brezilya’da günün her saati ve her zaman kahve tüketimi yapılır. En çok tüketilen sıcak içecek kahvedir. Kahvelerini daha çok Cafezinho adı verilen küçük fincanlar ile içerler.
Et yemeklerinin yanında kaliteli şarap tercih ediyorlar. Şeker kamışından damıtılma yolu ile elde edilen Cachaca sade içilmesinin yanı sıra Hindistan cevizi, ananas, maracuja gibi meyve suları ile karıştırılıp kokteyl şeklinde de içilir.
Bunlara Batida denir. Bunlardan en bilineni limon suyu ve Cachça ile hazırlanan Caipirinha’dır.
şimdilik öğrendiklerim bukadar, dünya yemeklerine yolculuğumuz devam edecek...
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder